Aloitin uuden jouluperinteen: tein saaristolaisleipiä, myös lahjoiksi. Kuvassa leivät ovat menossa uuniin, hyvin kohosivat. Saaristolaisleipien ohjetta googlettelin. Nesteeksi laitoin piimää.
Olen tehnyt listan ruoista mitä aion joulupöytääni hankkia. Sitä en vielä voi tietää osaanko syödä maltilla ja tarpeeksi pientä määrää. Joulupöydässäni tulee olemaan omatekoiset porkkana-, lanttu- ja bataattilaatikot. Kinkkua ei tule, mutta broileria syömme muodossa jos toisessakin.
Salaatteja rakastan, mutta vielä en uskalla syödä erilaisista salaatinlehdistä tehtyä salaattia, koska esim. jäävuorisalaatti, jääsalaatti tai rucola saattavat jäädä suolistoon, toisinsanoen liimautua suoliston seinämiin. Niinpä olen päättänyt tehdä rouskuteltavia, selkeästi pureskeltavia salaatteja, esim. kukkakaalisalaatin ja marinoituja herkkusieniä.
Joulupöydästäni löytyy juustoina ainakin Brie, Gruyère ja feta. Leikkaus on tehnyt sen, että himoitsen kaikkea suolaista ja karvasta, niinpä juustojen kanssa on tarjolla myös oliiveja, suolakurkkua ja kapriksia.Onneksi mahalaukkuni kestää myös viinejä, joten punaviini löytyy pöydästä.
Joulupöydästä ei tänä vuonna löydy: vaaleaa leipää, perunaa, pastaa, riisiä, pullaa, joulutorttuja eikä pasteijoita. Siis näitä en itse syö, voin kyllä muille tarjota. Jälkiruokaakaan tuskin pystyn syömään, eli kun aikaa parin desilitran suuruisesta jouluateriasta on tarpeeksi kulunut, niin on uskoakseni aika keittää joulukahvit ja antaa muutaman suklaakonvehdin sulaa suussa. Hedelmät on aina syötävä kuorittuina ja ilman siemeniä, joten pehmeitä punaisia omenoita aion ostaa. Sitrushedelmät ovat vielä ’pelko-listalla’ eli niiden kalvot pitäisi kuoria, etteivät ne juutu suolistoon. Olen juonut appelsiinimehua säännöllisesti, mutta en ole syönyt vielä sitrushedelmiä.
Näillä mennään, ja eiköhän pari päivää saada kulumaan. Koskaan ennenkään en ole jouluruokia syönyt kahta päivää enempää. Joskus on Tapaninpäivänä menty jo pizzalle tai kiinalaiseen. No tänä vuonna ei mennä, mutta en koe sitäkään suurena menetyksenä.
Avainsanat:Joulu
Totanoin, hassua että olen ainoa, joka kommentoi, mutta uskon ettet pahastu siitä. Tapanina tosiaan ei halua enää kuullakaan jouluruoista. Ne ovat jotenkin niin täyteläisiä ja niitä on paljon. Arkiviikolla ei ole mikään ongelma syödä samaa kanakeittoa kolmena päivänä peräkkäin, mutta jouluruokien kanssa se ei onnistu. Itse alan tapanina himoita salaatteja, mutta kauppa ei ole auki eikä jääkaapissa enää ole mitään tuoretta jäljellä. Nuoriso haluaa pizzaa tai pastaa ja lähtee mielellään jo kaupungille.
Jotenkin tätä suomalaista perinnejoulua tekee mieli viilata omassakin pöydässä enemmän suuntaan Vähän mutta hyvää. Sulla on myös se suunta näköjään. Laatikoitten tilalle kokeilen nyt tehdä pelkän jouluruukun juureksista. Ja syömme vasta illalla, niin ei tule kiire,
Kiitos Katriina kommentoinnista. Jospa joku muukin rohkaistuisi jonain päivänä 🙂
Voi, vain aattona pystyin syömään hieman edes jouluruokia, tulin huonovointiseksi ja syöminen inhotti. Niinpä Joulupäivän aloitin kaurapuurolla, ja heti tuli tasaisempi olo.
Ensi jouluna en taida laatikoita. Liekkö edes vietän Suomessa ensi Joulua. Olisi kiva olla ihan jossain muualla välillä..
Olen tehnyt juureksista kasviskeittoa, ja se on ihanaa, sitä voin syödä kerralla paljonkin. Keittoja siis lisään ruokavalioon.